Blogy

illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations illustrations

Jekyll vs WordPress

Published on Mar 22, 2023 by uixgeek on jekyll

Jekyll vs WordPress

Svet webových stránok sa neustále mení a vyvíja a s ním sa menia aj požiadavky používateľov a vývojárov. V minulosti bola najpopulárnejšou platformou pre vytváranie webových stránok WordPress. Avšak, s nárastom potreby rýchlejších, bezpečnejších a jednoduchších stránok, sa stále viac a viac ľudí rozhoduje pre zmenu. V súčasnosti je Jekyll stále populárnejším a kvalitnejším nástrojom na tvorbu webstránok.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré z dôvodov, prečo by ste mali zvážiť prechod na Jekyll a prečo je tento statický generátor stránok výhodnejší ako WordPress. Budeme diskutovať o rýchlosti načítavania, bezpečnosti, jednoduchosti a flexibilite pri tvorbe stránok, ako aj o nákladoch a o tom, prečo Jekyll môže byť lepšou voľbou pre vaše webové stránky.

Ak sa chystáte vytvárať novú webovú stránku alebo aktualizovať existujúcu, Jekyll môže byť skvelou voľbou. Tento statický generátor stránok môže ponúknuť mnoho výhod pre vývojárov a používateľov, ktoré si vysvetlíme v nasledujúcich odsekoch.

Bezpečnosť

Jekyll je statický generátor stránok, čo znamená, že výsledný web sa skladá z jednoduchých HTML, CSS a JS súborov. Toto je odlišné od WordPressu, ktorý používa databázu a obsahuje množstvo súborov a skriptov. Preto je Jekyll oveľa bezpečnejší a menej náchylný na útoky hackerov a zneužitie bezpečnostných dier.

Rýchlosť

Vzhľadom na to, že Jekyll generuje statické stránky, stránky sa načítajú omnoho rýchlejšie ako stránky vytvorené na platforme WordPress. Toto je pre návštevníkov vašej stránky veľmi dôležité, pretože pomalé načítavanie môže znižovať návštevnosť a odrádzať potenciálnych zákazníkov.

Jednoduchosť

Vývoj a údržba webovej stránky v Jekyll je jednoduchší, pretože nepotrebujete zvládnuť zložité systémy správy obsahu, ako je tomu v prípade WordPressu. Jekyll používa jednoduché textové súbory na vytvorenie stránok a použitie šablón, takže je to ideálne pre tých, ktorí sa chcú zamerať na vývoj stránky a nie na administratívu.

Flexibilita

Jekyll umožňuje väčšiu flexibilitu pri tvorbe webových stránok, pretože môžete použiť akýkoľvek textový editor alebo správcu verzií. To umožňuje programátorom a dizajnérom pracovať podľa vlastného uváženia a vytvárať stránky podľa svojich predstáv.

Nízke náklady

Jekyll je open source a bezplatný, takže pre vás ako používateľa to znamená nižšie náklady na vývoj a údržbu

Ostatné články

Sociálna sieť budúcnosti má 23 rokov

Sociálna sieť budúcnosti má 23 rokov

Už nejaký čas vidíme úpadok Facebooku aj Twitteru. MySpace si mladí ľudia ani len nepamätajú že existoval, pričom mal svojho času takú dominanciu že bolo otázkou či nezískal monopol na...

Otvoriť
Jekyll vs WordPress

Jekyll vs WordPress

Svet webových stránok sa neustále mení a vyvíja a s ním sa menia aj požiadavky používateľov a vývojárov. V minulosti bola najpopulárnejšou platformou pre vytváranie webových stránok WordPress. Avšak, s...

Otvoriť